2017. szeptember 10.

Lakásárak az egekben

Sokak álma egy saját lakás, ám egyetlen országban sem könnyű hozzájutni. Svájc sem kivétel. Sőt.
A legutóbbi felmérések szerint az árak meredeken emelkedtek az elmúlt tíz évben.
Nem ritka, hogy az emelkedés 50 %, vagy több.
2007 és 2017 között Luzernben nőttek legjelentősebben az árak. A tanulmány szerint 82 %-os az emelkedés (nem írtam el).
A következő kedvelt terület Zürich kanton, ezen belül Horgen és környéke. Itt "csak" 80 % az emelkedés. Ezt követi a listán Sursee és Uster. Ezeken a településeken 69 %-os emelkedést tapasztaltak.
A szakértő szerint a drasztikus növekedés a földterület hiányával és a bevándorlás emelkedésével magyarázható. Szerinte amíg ez a folyamat nem áll meg, addig még ennél magasabb árak is lehetnek.

Zürich kanton rendkívül népszerű, ezért az országos első helyezése ennek a városnak van. Itt az átlagos négyzetméterár 12'250.- frank. Ez 750.- frankos emelkedést mutat az előző évhez képest. A képzeletbeli második helyet Graubünden kanton nyerte. Ezen belül St. Moritz, Pontresina és Silvaplana viszi a pálmát, a 11'500.- frankos négyzetmétetárral.
Következő a sorban a Genfi tó környéke, Lausanne, Vevey. Itt a 10'000.- ezer frankos négyzetméterár 12'250.- frankra nőtt egy év alatt.

A legdrágább ingatlanok Schwyz kantonban találhatók. Itt egy átlagos méretű 5-6,5 szobás ház mintegy 2,5 millió frankba kerül. A zürichi Aranyparton egy ingatlan 2,3 millió, Zug kantonban egy hasonló 2 millió frankot kóstál.

A Credit Swiss felmérése szerint az emelkedés ellenére nőtt az üres lakások száma az elmúlt évi számokhoz képest. Míg az elmúlt év azonos időszakában 0,1 % volt a lakatlan ingatlanok száma, addig jelenleg 1,4 %.
Bár nagy az építési tevékenység és rendkívül kedvezőek a lakáshitelek, az ingatlanokat mégis inkább kiadási céllal építik. Ennek okán várható, hogy a jövőben csökkennek a bérleti díjak (erre én nem vennék erős mérget).
:)
A portál szokásához híven feltette a kérdést az olvasóknak.
Álmodik-e saját otthonról?
- Igen, spórolok és és meg tudom engedni magamnak, hogy saját ingatlanom legyen egyszer. -23 %
- Álmodom róla, de nem engedhetem meg magamnak. -13 %
- Nem, már ingatlantulajdonos vagyok. -56 %
- Nem, soha nem akarok saját ingatlan. A bérlés sokkal rugalmasabb. 8 %
A felmérésben kb. 2500 fő vett részt.

A magam részéről nagyon kíváncsi lennék arra, hogy a "saját" tulajdonnal rendelkezők közül, tulajdonképpen mekkora hányadnak valóban sajátja az ingatlan.
A jelenlegi svájci adózás szempontjából ugyanis az jár a legjobban, akinek folyamatosan terhelve van tulajdona. Kvázi a saját, az nem saját.
:D




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése