2017. március 7.

Túl sok a gimnazista (?)

Egy érdekes cikkre bukkantam. 
"Inkább egy asztalos szakmunkás képzés, mint egy gimnáziumi érettségi latin nyelvtudással: A svájci szavazóképes lakosság 59%-a azon a véleményen van, hogy túl sok a gimnáziumot végzett diák. Csak 2%-a véli úgy, hogy a szakmunkástanulók vannak túl sokan. 20% az arányt éppen megfelelőnek tartja. Ezeket az eredményeket mutatja a legújabb Vimentis felmérés (lásd a keretben). Növekvő életkorral erősödik az a vélemény, hogy túl sok a gimnazista. Különösen az SVP-, BDP-, Lega- és EDU-választók osztják ezt a véleményt.
Svájcban 2015-ben a gimnáziumi érettségivel rendelkezők száma 20,1% volt. A nők 23,7%-os aránya azt mutatja, hogy gyakrabban szereznek gimnáziumi érettségit, mint a férfiak (16,7%). Az érettségizettek száma folyamatosan növekszik: 1980-ban még 10,6% volt az érték. Az összes érettségizett diák aránya, beleértve a szakiskolákban és szakközépiskolákban szerzett érettségit is, 2015-ben már elérte a 37,5%-ot. 2008-ban ez az érték 32,2%, 2010-ben pedig 33,9% volt. Nemzetközi összehasonlításban viszont a gimnáziumi érettségi kvóta viszonylag alacsony. Németországban az érettségizettek száma 40%, Franciaországban pedig eléri a 80%-ot.
«Sok szülő túlbecsüli a gyermekét»
Az ilyen irányú tendenciákat sürgősen meg kell akadályozni, nyilatkozta Felix Müri, SVP-képviselő, aki egyben az oktatási bizottság elnöke: «A gazdaság már most hiányolja a villanyszerelőket és pékeket. Egyidejűleg viszont egyre több a diplomás, aki nem talál munkát.» Az Ipari Szövetséggel és a Munkaerőpiaci Szervezettel (OdA) együtt szeretnének a tendencia ellen menni, és a diákok és szüleik figyelmét kellő időben felhívni a duális képzési rendszer előnyeire.
«Vannak szülők, akik gyermekeiket túlbecsülik, és minden áron a gimnáziumba hajszolják. Azt hiszik, hogy a gyermekükből nem lesz semmi, ha nem szerez diplomát», véli Müri. Elsősorban a külföldi szülők gyermekeinél figyelhető meg ez a jelenség.
«A nem gimnazisták hibás kisebbségi komplexusban szenvednek»
«Bizonyosan nem túl sok a gimnazista», állítja a fentiekkel szemben Kathy Riklin oktatásügyi politikus (CVP). Különben Svájc nem lenne kénytelen, szakembereket toborozni külföldről. Riklin a felmérés eredményeit azzal a ténnyel magyarázza, hogy a svájciak többsége nem rendelkezik érettségivel: «Nyilvánvalóan sok szakmunkás végzettségű ember szenved hibás kisebbségi komplexusban, és frusztrációját a gimnazistákon vezeti le.» Az SVP szándéka, hogy a két oldalt összeugrassza.
Viszont az is igaz, hogy a magas szintű képzés kiemelten fontos Svájc technológiai, gazdasági és társadalmi fejlődése szempontjából. «Majd akkor, ha hidak omolnak össze, mert nincsenek mérnökeink vagy a betegek kuruzslókhoz járnak orvos helyett, mindenki számára világossá válik, hogy a gimnazisták mennyire fontosak a társadalom számára», nyilatkozta az ETH-t végzett Riklin.
Nos, lehet vitatkozni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése